Řád: SIRÉNY (Sirenia)

19. června 2007 v 22:08 |  Savci
Sirény, nazývané též ochechule nebo také mořské krávy, jsou blízce příbuzné slonům a damanům. Jsou však plně přizpůsobeny životu ve vodě. Jejich válcovité tělo se silnou vrstvou podkožního tuku kryje silná kůže, která je téměř lysá. Ovšem dobře jsou vyvinuty smyslové chlupy na čenichu i jinde, které pomáhají v orientaci v kalné vodě. Rovněž se dobře orientují sluchem, zrakem už mnohem méně.
Přední končetiny jsou částečně přeměněny v široké ploutve na nichž lze ještě rozpoznat nehtovitá kopýtka. Jsou pohyblivé v ramenním i loketním kloubu. Zadní končetiny zakrněly úplně. Tělo je zakončeno vodorovnou ocasní ploutví. Aby se sirény snadno udržely pod vodou, jsou jejich kosti těžké a nemají dutiny, které by je nadlehčovali. Běžné intervaly pro nadechnutí jsou 1 až 5 minut, vydrží ovšem i déle. Nozdry mají pod vodou uzavřeny svalnatými záklopkami.
Sirény se živí řasami a chaluhami, které spásají na mořských mělčinách a v ústí řek převážně tropických moří. Mají velmi dlouhá střeva, slepé střevo a žaludek má tři prostorné vaky, kde se důkladně tráví celulóza. Jejich zuby se rychle obrušují, proto dugongům neustále dorůstají a kapustňákům vypadávají a od zadu je nahrazují nové.
Největším příslušníkem tohoto řádu byl koroun bezzubý (Hydrodamalis gigas). Tento druh byl vyhuben v roce 1768 u Komandorských ostrovů v Beringově moři, pouhých 27 let po jeho objevení.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama